Hogyan válasszunk mosogatótálcát?

A mosogatótálca vásárlása egy egyszerű döntésnek tűnik, azonban a valóságban több tényező is befolyásolhatja a választásunkat. Olyanok is, amik elsőre eszünkbe se jutnak. Ebben a kis tájékoztatóban megpróbáltuk összeszedni azokat a szempontokat, amiket általában érdemes figyelembe venni a mosogatótálca vásárlásánál.


Miért fontos a mosogatótálca színe?
 

A legjobb és persze a legkényelmesebb módja a megfelelő szín kiválasztásának, ha színmintát kérünk az adott kereskedőtől. A színminták rendelése lehetővé teszi, hogy otthonában, a saját konyhájában, az adott fényviszonyok között válassza ki a megfelelőt, ami a legjobban illik a konyhabútorhoz és a munkapulthoz. Így biztos, hogy a megfelelő szín kerül kiválasztásra, hiszen a kiválasztott mosogatót évekig szeretnénk nagy megelégedéssel használni. 

Itt érdemes megjegyezni, hogy azok a színek, amiket a telefonján vagy monitorján lát eltérnek a termék eredeti valós színétől, nem is beszélve arról, hogy a gyártók ezeket a képeket sokszor fel is javítják az erre a célra alkalmas szoftverekkel.

A szín kiválasztásánál fontos szempont lehet még a tisztíthatóság, mert egy hófehér vagy fekete mosogatótálca tisztántartása sokkal körülményesebb és nehezebb. Azonban a mosogatótálca gyártók is gondoltak erre és szinte minden gyár kínálatában jelen vannak a kevert színek. pl.: fehér helyett egy kicsit sötétebb árnyalatú antikolt fehér (G62 Bianco Antico) vagy a teljesen fekete helyett egy szemcsézett fekete (G54 Nero Pietra)

 

elleci granitek színek

 


Hogyan függ össze a mosogató és a munkapult anyaga?
 

A mosogató tálcák anyagát két fő csoportra lehet osztani:

 

 1. Kompozit (kevert gránit) anyagból készült mosogatótálcák.

 2. Rozsdamentes acélból készült mosogatótálcák

 

A kompozit mosogatótálcák természetes gránit őrleményt, akrilgyantát és egyéb színezékeket tartalmaznak. A gyártók általában olyan fantázianeveket adnak, ami tartalmazza a gránit szót valamilyen formában pl. GRANITEK, FRAGRANIT, SILGRANIT stb. A mosogatótálcák minősége, tartóssága két dologtól függhet. Az egyik az, hogy a tálca gyártásánál felhasznált gránit őrlemény milyen arányban tartalmaz kvarcot és persze a gyártási (öntési technológiától. Ezek határozzák meg a tálca ellenállását a hősokkal, karcolásokkal ütéssekkel és a fakulással szemben. Jelenleg az olasz ELLECI cég jár az élen a gránit mosogatótálcák gyártásában egy saját fejlesztésű szabadalommal védett technológiával. Erről a technológiáról ezen a linken többet tudhat meg.

 

Az ELLECI forradalmi öntési eljárása - G.P.S. gyártáéstechnológia

 

elleci G.P.S technológia

 

A mosogatók beszerelését illetően három típust különböztetünk meg.

 

 1. munkalapra szerelhető

 2. munkalap alá szerelhető

 3. szintbe szerelhető

 

Léteznek azonban olyan rozsdamentes acélból készült mosogatótálcák, amelyeknél akár mindhárom szerelési módot is alkalmazhatjuk. Az Elleci választékában is talál ilyen mosogatótálcát (Elleci W-SQUARE rozsdamentes acél mosogatótálcák)

 

elleci rozsdamentes mosogatók


Nézzük, hogy mit is jelentenek ezek a szerelési módok, bár a megnevezésük azért ad némi támpontot.
 

Munkalapra szerelhető: Ez a legismertebb megoldás. Ebben az esetben a mosogatótálcát magára a munkalapra szerelik, így bármilyen anyagból készült mosogatótálca variálható, bármilyen anyagból készült munkapulttal.

 

Munkalap alá szerelhető: Ebben az esetben a mosogatótálcát a munkalapra alulról szerelik fel, ezért a mosogatótálca ugyan bármilyen anyagból készülhet, de a munkapultot olyan anyagból kell készíteni, ami nedvesség álló. Ilyenek pl.: a kő, gránit, beton és kompozit munkapultok.

 

Munkalap szintjébe szerelhető: Ebben az esetben a mosogatótálca körül egy vékony perem fut végig, amely a munkalapba kiképzett 1 mm mély vájatba kerül, tehát síkban lesz a munkalappal. Ezekben az esetekben a munkalap kőből vagy valamilyen kompozit anyagból kell, hogy készüljön, míg a mosogatótálca lehet rozsdamente acél, kő vagy kompozit anyagból.


Miért fontos a mosogatótálca mérete és elhelyezkedése?
 

Azért fontos, mert minden nap használjuk a mosogatótálcát és nem mindegy, hogy ezt kényelmesen örömmel vagy görnyedve, bosszankodva tesszük. Ahhoz, hogy a mosogató használata kényelmes legyen a következőket kell figyelembe venni:

 

 • A konyhapult magassága

 • A mosogató medencéjének a mérete és mélysége

 • A mosogató elhelyezkedése a felhasználóhoz képest

 • A csap elhelyezkedése a mosogatótálcához képest

A konyhapult magassága: a pult magasságának igazodnia kell a felhasználó magasságához, mert ha alacsonyan van a mosogatótálca akkor görnyedve, hajolva mosogatunk, így a hátunk fájni fog. Ha túl magas a pult, abban az esetben a kezünket folyamatosan emelve kell tartani, amitől elkezd fájni a hátunk és a vállunk.
 

A medence mélysége: egy mélyebb vagy szélesebb medencével rendelkező mosogatóban, sokkal könnyebb egy nagyobb méretű edényt, fazekat, tepsit elmosogatni, mint egy olyan mosogatóban, aminek a medencéjébe nem fér be az edény és a mosogatás után a konyhapult állandóan vizes lesz.
 

A mosogató elhelyezkedése a felhasználóhoz képest: a mosogató felénk eső része a lehető legközelebb kerüljön hozzánk, mert így szintén egyenes háttal tudunk mosogatni. Régebben a tanyákon nem véletlenül használtak olyan mosogatótálcát, aminek az első része kilógott az alatta lévő szekrényből (pl.: ELLECI GLOBE)

 

elleci globe mosogató

 

A csap elhelyezkedése a mosogatótálcához képest: a csap érjen a kb. a mosogatótálca közepéig és a elég magas legyen ahhoz, hogy aláférjen egy nagyobb edény és kényelmesen elérjük a kifolyó vizet és az elzáró karokat. (pl.: ELLECI magas ívelt csaptelepek)

 


A mosogató medencéinek elosztása
 

Vannak úgynevezett hagyományos mosogatótálcák, amiknek a medence elosztása lehet:

1 medencés, 1 medencés csepegtetővel, 2 medencés, 2 medencés csepegtetővel és ezeknek a kerek medencés változata is. Itt érdemes megemlíteni az 1 nagy medencés és a 1,5 medencés mosogató elosztást is.

 

elleci mosogatók

 

1 nagy medence: egy szélesebb medencével rendelkező mosogatóban, sokkal könnyebb egy nagyobb méretű edényt, fazekat, tepsit elmosogatni. Ilyen például az Elleci Best 130 Workstation mosogatótálca is.

elleci best workstation
1,5 medence: a kis medencét a mosogatóban élelmiszerek (húsok, zöldséget, gyümölcsök) kiolvasztására, tisztítására használjuk, de kiválóan alkalmas evőeszközök csepegtetésére is. Ez a típus létezik csepegtetős változatban is.

 


A végére néhány jótanács még a mosogató helyének kiválasztásához:

 

 • Amennyiben van lehetősége a mosogató fölötti szekrény ne legyen nagyon alacsonyan, mert kényelmetlen lesz a mosogatótálca használata, főleg, ha a felhasználó magasabb az átlagnál.

 • Lehetőség szerint a mosogató ne kerüljön ablak elé, mert a csaptelep magassága miatt nem fogja tudni az ablakot kinyitni, azonban erre a csaptelep gyártók is gondoltak, így már léteznek úgynevezett lehajtható csaptelepek, amiket kifejezetten ablak elé ajánlanak. pl.: ELLECI DANUBIO csaptelep

  elleci danubio csaptelep

   

 • Ne telepítse közvetlenül fal mellé, hűtőgép, főzőlap mellé, mert ezek mind akadályozhatják a mosogató kényelmes használatát.

 • Vegye figyelembe, hogy az esetlegesen a mosogatótálcához vásárolt tartozékok elférnek-e a mosogató alatti szekrényben. pl.: mosogatószer-adagoló

 

Remélem sikerült néhány támpontot, ötletet és tanácsot adnunk a mosogató kiválasztásához.

 

Amennyiben további kérdései lennének, keressen minket elérhetőségeinken.

 

  BEMUTATÓTEREM és VEVŐSZOLGÁLAT
Kelemen Mónika 
mintaterem vezető
telefonszám: 06 1 420 7383 /118 mellék
mobil: 06 30 619 6999
e-mail: kelemen@multikomplex.hu

1211 Budapest, Mansfeld Péter utca 27.
Nyitva tartásH-P: 08:00 - 16:00-ig